
בשבועות האחרונים שואלים אותי רבות לגבי מיקור חוץ Outsourcing ברכש ויצא לי להתעסק לא מעט בחשיבה מחודשת – יצירתית וגמישה. בראיה קדימה בתקופה זו של הקורונה והמשבר הכלכלי בו מתמודדים עסקים ומגזרים שלמים. ואחרי עריכת מחקר, קריאת חומרים וסיעור מוחות – ארבע תובנות אישיות ברכש ומיקור חוץ בתקופת הקורונה.
- לייצר בהירות ארגונית
ניהול ארגון יעיל, מחובר היטב ומוביל חשיבה יומית ברמה גבוהה של עובדים/משתמשים יוצר בהירות ושקיפות בהעברת האסטרטגיה העסקית בארגון. בכל יום הארגון חייב להתקדם ליעילות מהירה תוך ביצוע תכנית ההנהגה קרי, התכנית העסקית. לשם כך חובה על ההנהלה לגלות אומץ ולישר קו מול המשבר. כפעולת תגובה למשבר.
לדוגמה: ממליצה להקים מושבים יומיים של מנהיגות שיבטיחו כי הפעולות ברמה התפקודית בשטח תואמות את האסטרטגיה והתכנית העסקית הארגונית. במיוחד כשמדובר במיקור חוץ.
- חישוב סיכונים בניהול כישרונות
יהיה נכון לאמץ בתקופת הקורונה אסטרטגית כשרון הגנתית שמזהה ושומרת של הכישרונות המרכזיים בארגון. זה הזמן לתעדף יוזמות אימונים והכשרות כדי להבטיח גמישות נוספת בארגון.
ככל שהתנאים העסקיים מתפתחים מהר יותר כך על ההנהלה/המנכ"ל להשקיע בהכשרות טאלנטים. בשעת משבר צריך להתעסק במצוי ולא ברצוי.
- בנה חוסן ארגוני
דווקא בשעת משבר מנהל ירצה יותר שליטה וערבות על הספקות. ארגון שיפעל מהר יוכל לשפר מהותית את תזרים המזומנים החודשי ולהבטיח כמויות גדולות של אספקה קריטית. מאחר ולא ניתן לבצע חיזוי מדויק של השפעת הקורונה על התוצאות העסקיות חשוב לפעול כעת ומהר. מכיוון שהדרך הכי טובה להגיב למשבר קשה ובלתי צפוי הינו על ידי הגדלת המשאבים העומדים לרשות התגובה אליו.
לדוגמה: זה זמן נכון להפעיל תכנית להפחתת עלויות בניהול הספקות.
ניהול אספקה מחדש יכול לעצב באופן משמעותי את עלויות SG&A לתקופה של רבעון או מחצית תלוי עד כמה מהר נפעל. שימוש בפרקטיקות מובילות כמו מיקור חוץ מהיר יכולות להפחית את בסיס העלויות מיד. גם אם זה אומר שימוש במיקור חוץ חיצוני או צד שלישי כדי להגיע מהר ליעד בגלל שהמשאבים הקיימים בארגון אינם יכולים לגדול ולהתפרס מהר.
זמן = כסף.
- תקשורת ברורה בניהול ספקים
על מנת להבטיח את מימוש האסטרטגיה העסקית בטווח הקרוב מול מקורות האספקה כולל ספקי מיקור חוץ. חובה עלינו לעדכן ולשתף באופן יזום את תחזית ההזמנות מול הספקים. רתימה של הספקים האסטרטגיים יחד לשיתוף פעולה בתקופת משבר שכזה תקטין את אי הוודאות של שני הצדדים יחד ותביא לפתרונות מהירים.

לסיכום, השלמה עם ההשפעה של המשבר שיצרה הקורונה על הכלכלות הגלובליות תיצור הבנה שאין דבר כזה "שיבוש" קרי, משבר, אלא ניהול ב"שיבוש"/משבר. הצורך הקריטי הנו במיקוד הארגון באסטרטגיה העסקית ובמטרות משותפות לעתיד.
לעניות דעתי, בסופו של דבר הקורונה תחלוף, ייקח זמן נכון, אבל זה יקרה ואז הכלכלות יחזרו לבסיסן. מנהל וארגון שיצליחו לראות בכך הפרעה כואבת אך זמנית, כזו שדורשת אומץ לב בקבלת החלטות וראיית העתיד יעברו את המשבר טוב יותר.
בהצלחה לכולנו
כותבת מאמר: אוסנת מגידיש, מנהלת רכש גלובלי