משנים את המשוואה בין הרכש ליחידות העסקיות

הרכש כיחידה עסקית

מחלקות הרכש בעולם נעות לכיוון הפיכתם ליחידות עסקיות המביאות ערך עסקי כלכלי המקדם את מטרות החברה. הרכש התפעולי אדמיניסטרטיבי הולך ונעלם על ידי אימוץ טכנולוגיות מתקדמות המאפשרות ליעל את עבודת הרכש הטקטי והתמקדות בהבאת ערך וקידום אסטרטגיית החברה. הטכנולוגיות החדשניות בתחום כוללת :

  • RPA- robotic process automation solutions
  • AI – artificial intelligence (AI) and machine learning

טכנולוגיות אלה מאפשרות להפוך את עבודת ה BACKOFFICE של הרכש לאוטומטית לגמרי! ולפנות את זמן של הרכש להתמקצע ברכש של טכנולוגיות בעלות תקציבים וחשיבות ארגונית גדולה.

 

קשר מתחזק בין מנהלי רכש למנהלי מערכות מידע

הקשר המתחזק הזה הוא דו כיווני והוא בה לקדם שני תחומים :

  1. אימוץ טכנולוגיות מתקדמות לייעול הרכש הארגוני – הערך המוסף הוא הדדי ומחזורי, מנהל מערכות מידע מנגיש את הטכנולוגיות האלה לארגון ובכך מקדם את תפקידו כמנוע לייעול הארגון וצמיחתו, מנהל הרכש מצידו מרווחי ייעול תהליכי רכש ופינו הזמן של ולעסוק ברכש עסקי, אסטרטגי טכני המאפשר לו להוזיל את טכנולוגיות אלה ולמקסם את הערך שלהם לארגון.
  1. הגנות מפני מתקפות סייבר – זה לא מספיק להכניס טכנולוגיות לייעול, העולם כיום מחייב בניית מערכות הגנה למתקפות סייבר. שת"פ זה מאפשר מצד אחד להגן טוב יותר על ממשק לקוח- ספק ומצד שני הרכש מביא ערך עסקי, כלכלי במשא ומתן מעמיק של רכש טכנולוגיות סייבר.

מגמה זו מביאה את התפתחותו של מקצוע רכש טכנולוגיות IT מתקדמות כולל מערכות הגנה וסייבר. אל תיטעו זה עולם ומלואו הכולל מגוון מודלים של התקשרויות ודורש התמחות בעסקית. ארגון שמבין שהעתיד הלא רחוק יהיה בעיקרו רכש מאסיבי של טכנולוגיות IT וסייבר, ויאפשר לרכש לפתח התמחות והתמקצעות ראויה, כי אז הערך שהרכש יביא יהפוך במהרה ליתרון תחרותי בשווקים.

משבר הקורונה והעבודה מרחוק

דובר רבות על ההזדמנויות שנולדו מהמשבר והיא ההכרה ביכולת של ארגונים לעבוד ולפקד היטב מרחוק. זה יחייב האצה של השקעה בתשתיות עבודה מרחוק ועוד יותר בהגנה מפני מתקפות סייבר עליהם. זה אומר שתקציבי הרכש של מערכות אלו ילך ויעלה משמעותית וזה מחייב שליטה ואופטימיזציה של תקציבים אלה. זה יאיץ את הקשר בין רכש לארגוני הטכנולוגיה ומערכות המידע.

 

מגמות רכש 2020

  1. רכש אקטיבי של טכנולוגיות
    רכש לוקחים תפקיד אקטיבי ברכש של טכנולוגיות בהרבה ארגונים בעולם. 44% מהארגונים מדווחים שהם בדרך להעביר את האחריות לביצוע הרכש מיחידות טכנולוגיות לידיהם של מחלות הרכש. לא מדובר על הוצאת הזמנות אלה על הובלה של תהליך הבחירה, המשא ומתן, וההתקשרות עם הספקים והפתרונות הנבחרים.
  2. מניעת סיכונים
    מעל שליש מהארגונים בעולם כבר נמצאים בשת"פ עמוק בין הרכש למחלקות הטכניות סביב נושאים של הטמעת אסטרטגיות למניעת סיכונים עסקיים מכיווני בסייבר ודומיהם. אמנם שת"פ זה מבוצע עדיין בצורה של התארגנות אד-הוק מול צורך שעולב ופחות מול תכנון ארוך טווח ושנים. יש להעריך שעם התייצבות ההתארגנות של ארגונים סביב משבר הקורונה, זה יהפוך לבניית תוכנית אסטרטגית רבת שלנים מתגלגלת.
  3. הערך המוסף של הרכש בטכנולוגיות IT

ארגוני הרכש מביאים יכולות וזווית הסתכלות עסקית כלכלית על עסקאות. הרכש רואה את צרכי הארגון כולו מחד ומצד שני לומד ומכיר את מגוון הספקים והפתרונות הקיימים מחוצה לו. זה ממשיך בבניית אסטרטגיית ספקים וחלקות התקציבים וניהול הסיכונים מולם – בדיוק כמו שהרכש עושה בכל תחום הרכשה אחד (ייצור, אחזקה, שירותים וכו').

  1. הגדלת היכולות והתמקצעות ברכש IT

מעל 50% מהחברות בעולם מגייסים ומחזקים את תחום רכש IT על ידי כישרונות מבחוץ. זה בה לגשר על פערים בידע מקצועי עסקי של תחומים אלה. זה כולל התקשרויות עם יועצים עסקיים מתמחים שעוזרים לבצע אופטימיזציה בין דרישות היחידות הטכנולוגיות לזווית העסקית הכלכלית של ברכש. בד"כ ההחזר על השקעה ביועצים אלה הוא פחות משנתיים. 

סיכום דבר

ככל שמחלקות הרכש נכנסות לתחומי רכש IT הם מביאות את השיטות הכלים והיכולות בניהול רכש לעולמות של סייבר ודומיהם. הערך המוסף שהחברות מתחילות לראות מביא יותר ויותר ארגונים להעביר את האחריות לידיהם של הרכש. לא מדובר פה על פוליטיקה או כוח, אלא על הצורך העולה בהתמקצעות של הרכשה טכנולוגיות אלה, שכאמור הופכות לנתח גדול מאד בתקציבי הארגונים והחברות בעולם. תשלבו את זה עם סיכוני סייבר שהארגון עלול להישחף אליהם והנה לכם נקודה אסטרטגית חשובה במעלה להשקיע בה.

מנהל רכש שטרם זיהו את המגמה, התעוררו ופתחו יחד עם השותפים שלכם במחלקות הטכניות את הידע, הכלים ושיתוף הפעולה, לפני שיהיה מאוחר!

כותב המאמר: ארז לוי, מנכ"ל המרכז הישראלי לרכש

נכתב בהשראת המאמר המצ"ב :  ProcureCon’s Annual CIO-CPO Study