מהן הציפיות של המנכלים שלכם ליום שאחרי הקורונה ?

כמנהלי רכש עלינו להיות ערניים ומודעים לציפיות של מנכ"לים על הדרך בה הם מצפים מאיתנו לצאת ממשבר הקורונה הגלובלי. מגפת הקורונהCOVID-19  חשפה את הפגמים שברשתות האספקה ​​העולמיות, ואלו אילצו חברות למצוא פתרונות לטווח קצר, כדי לאפשר המשכיות עסקיות, אך עם מחשבה על החולשות המבניות והארגוניות, שיש לפתור אותם בטווח הארוך.

צריך לומר שלמרות שאף מנכ"ל לא ידע לחזות את המגפה הנוראית, רבים מהם ביקשו מהמנהלים שלהם להתארגן לקראת האטה כלכלית שתגיע, מסיבה כלשהי. הם ידעו שהאטה כזו תביא להתארגנות מחודשת, שתהיה מלווה בהפחתת עובדים, כחלק מתהליך של התאמת ההוצאות של החברה למציאות עסקית חדשה. הם ציינו שהם רוצים לראות שימושים נרחבים בטכנולוגיה ובדגש על דיגיטציה, שהופכת זמינה וכדאית.

עם הגיעה של מגפת הקורונה, מנכ"לים החלו להטיל ספק במודלים העסקיים והתפעוליים הנוכחיים שלהם – כולל שרשרת האספקה, ולא רק בהסתכלות לטוח הקצר אלא בהערכות העסקים לטווח ארוך.

 

ישנם שלוש מגמות שאנחנו צריכים להיות מודעים להם כמנהלי רכש ושרשרת אספקה ולייצר לארגון פתרונות נכונים לטווח הארוך:

א. אי ודאות של מערכת הסחר העולמי

אין כמעט ארגון שלא חווה אי ודאות מוגברת סביב מכסים ותקנות סחר. זה מביא מנכלים להנחות מנהיגי רכש לבצע שינויים נרחבים ברשתות האספקה ​​שלהם כדי להסתגל טוב יותר לסביבה החדשה הזו.

על מנת לחזק את שרשרת האספקה, אנחנו נדרשים לפשרות. לייצר יציבות וגמישות של שרשרת אספקה, מחייב בניה של שרשרת אספקה פחות רזה, פחות זריזה ולעיתים מכילה רמות מלאי גבוהות יותר. זה שינויי גדול שמגיע אחרי שנים רבות, שבו מחיר ושרשרות אספקה רזות במלאים ומכילות סיכונים גדולים כגון : הקטנת מספר ספקים, ספקים ממדינות זולות ועוד.

אנחנו צריכים לזכור שתפקידנו לבנות מערכות שמתפקדות בכל מצב עסקי, ולכן עלינו לייצג את העמדה הזו גם כשיש "רוח חדשה" שמנסה להטות את הכיוון לנושא אחד ויחיד כמו מחיר! .

ב. מניע דיגיטלי ליעילות בשרשרת האספקה

היציאה ממשבר מלווה תמיד ברגישות יתר למזומנים והשקעות. אך המעניין שכ-40% מהמנכלים מציינים שיהיו מוכנים להשקיע תקציבים יותר גדולים בטכנולוגיה, כחלק מהיציאה מהמשבר.

אם זאת הם יודעים לומר שהשקעות אלה יכוונו לתחומים וסדרי עדיפויות הבאים: צמיחה, יציבות פיננסית, ניהול עלויות וניהול סיכונים. המערכות הדיגיטליות שאנחנו ניישם ברכש ושרשרת אספקה, צריכות לתת מענה לעדיפויות אלה, ובייחוד מיקוד על זיהוי וניהול של הזדמנויות וסיכונים, בצורה טובה יותר.


ג. תזוזות מבניות בכוח העבודה

לצד הקפאות נרחבות של כוח אדם ויציאה לחל"ת של עובדים רבים, מנכ"לים מכירים בכך שמבנה כוח האדם שלהם צריך להשתנות לצמיתות.  זה מחייב את ארגוני הרכש ושרשרת האספקה להיערך למבנה כוח אדם שונה, עם יכולות ומיקוד תהליכים בערך מוסף עסקי כלכלי, חד יותר מזה שהיה לנו בעבר.

זה מחייב לפתח את ההון האנושי, לחנך אותו להשתנות וליצור ערך כלכלי גדול יותר בתהליכי הרכש. לצד זה אנחנו צריכים להטמיע יכולות טכנולוגיות ודיגיטליות שיחליפו הרבה מהפעילויות "בעלות ערך מוסף נמוך" שעד היום ביצעו אותם קניינים ומנהלי רכש רבים.

מגמות טכנולוגיות שיעזרו לנו לצאת מחוזקים ממשבר הקורונה

כחלק מאסטרטגיית היציאה מהמשבר עלינו להכיר את  ​​הטכנולוגיות החדשניות שיכולות לעזור לנו למנף את המשבר הזה ולצאת ממנו מחוזקים עוד יותר. ראשית אומר שיש לגשת לנושא באומץ ומנהיגות, כי הטמעה של טכנולוגיות אלה מחייבת גישה שונה למיקוד ומיצובו המחודש של הרכש בארגון.   בעוד רובם המוחל של מנהלי רכש יגידו שהם רואים בטכנולוגיה משהו שיכול לתת ערך גדול, רק מעטים מהם נוקטים גישה אקטיבית בהטמעתם.

סיבה אחת יכולה להיות חוסר האמונה שהארגון יסכים לבצע השקעות בתחומים אלה, מה שמנוגד לחלוטין ממה שמציינים מנכלים של חברות, שרואים בהשקעות אלה חלק מרה-ארגון של התהליכים ומבנה כוח האדם בחברה כולה.

בוא נכיר קצת את המגמות והטכנולוגיות שזמינות עבורנו :

  1. בינה מלאכותית

בינה מלאכותית (AI) בשרשרת האספקה ​​מורכבת מארגז כלים של אפשרויות טכנולוגיות המסייעות לחברות להבין תכנים מורכבים, לנהל דיאלוג טבעי עם אנשים, לשפר ביצועים אנושיים ולקחת על עצמם משימות שגרתיות.

  1. שרשרת אספקה ​​דיגיטלית

שרשרת אספקה ​​דיגיטלית הוא ייצוג דיגיטלי של שרשרת האספקה ​​הפיזית. הוא נגזר מכל הנתונים הרלוונטיים ברחבי שרשרת האספקה ​​וסביבת התפעול שלה. זה הופך את לבסיס לכל קבלת החלטות מקומיות וקצה לקצה. זהו חלק ממגמה מתפתחת הם חלק מהנושא הדיגיטלי המתאר מיזוג הולך וגובר של העולמות הדיגיטליים והפיזיים.

  1. אינטליגנציה מתמשכת

מודיעין מתמשך הוא אחת ההזדמנויות הגדולות ביותר של מנהיגי רכש ושרשרת האספקה ​​להאיץ את המהפך הדיגיטלי של ארגוניהם. הוא ממנף את יכולתו של המחשב לעבד נתונים בקצב מהיר בהרבה ממה שאנשים יכולים. מנהיגי שרשרת האספקה, או מערכות אחרות – יכולים להסתכל על הנתונים המעובדים, להבין מה קורה ולנקוט בפעולה באופן מיידי.

  1. ממשל שרשרת האספקה ​​ואבטחה

זו מגמת מאקרו חשובה יותר ויותר, מכיוון שאירועי הסיכון העולמיים נמצאים בעלייה והפרות האבטחה משפיעות על חברות ברמה הדיגיטלית והפיזית. הצפי הוא לגל של פתרונות חדשים שיופיעו לאבטחה ולממשל בשרשרת האספקה, במיוחד בתחומי הפרטיות כמו גם אבטחת סייבר ונתונים.

  1. מחשוב קצה

עליית מחשוב הקצה, שם מעובדים ומנותחים נתונים בסמוך לנקודת האיסוף שלו, עולה בקנה אחד עם התפשטות מכשירי האינטרנט של הדברים (IoT). זו הטכנולוגיה הדרושה כשיש דרישה לעיבוד זמן אחזור נמוך ולקבלת החלטות אוטומטיות בזמן אמת. מחשוב קצה עושה כרגע את דרכו בענף הייצור. לדוגמא, ארגונים מסוימים אימצו מלגזות ללא נהג למחסנים שלהם. מוכרי ציוד כבד יכולים להשתמש במחשוב קצה כדי לנתח מתי חלק זקוק לתחזוקה או להחלפה.

  1. רשתות 5G – בהשוואה לקודמותיה, 5 Gמהווה צעד גדול קדימה בכל הקשור למהירות הנתונים ויכולות העיבוד.  האופי הנמצא בכל מקום של 5G מגביר את הפוטנציאל שלו לרשתות אספקה. לדוגמא, הפעלת רשת 5 Gבמפעל יכולה למזער את החביון ולשפר את הנראות בזמן אמת ויכולות ה IoT.
  2. Hyper automation

זוהי מגמה שמערבבת מגוון עצום של טכנולוגיות בצורה הטובה ביותר.  אוטומציה יתר יכולה לעודד שיתוף פעולה רחב יותר בין תחומים ולפעול כאינטגרטור לפונקציות שונות ומשוננות.

 

 

משבר הקורונה הביא ארגונים למחשבה מחודשת על הצורה שבה הם מנהלים את תהליכי הרכש והאספקה שלהם. אנחנו בשלב שכל מנהל צריך לבנות את תוכנית היציאה מהמשבר וזה כולל שינוי כולל בתהליכי הרכש, הטכנולוגיות שמנהלות תהליכי רכש בשבילנו, ופיתוח הון האנושי של הרכש למשימות ותהליכם בעלי ערך כלכלי עסקי גדול יותר.

 

ארז לוי,

מנכ"ל המרכז הישראלי לרכש

 

לינק למאמרים שפורסמו ע"י Gartner :
Gartner Top 8 Supply Chain Technology Trends for 2020

CEOs Want Supply Chain Leaders to Focus on Digitalization and Talent

 

כותב המאמר: ארז לוי, מנכ"ל המרכז הישראלי לרכש