אזעקת הרגעה – מקצוע הרכש כאן להישאר !

מהפכת הטכנולוגיה מגיעה לתחומים רבים של חיינו, והיא משנה בקצב מסחרר את מקומות העבודה, המפעלים והמשרדים שמסביבנו.

כשמשרות נעלמות והתפקידים של מחר אפילו לא קיימים היום, מקצוע הרכש על פה כדי להישאר!

המפכה הטכנולוגית משנה את שוק העבודה.

הדגל של המפכה הטכנולוגית בתעשייה הואINDUSTRY 4.0 , שאומץ ע"י ממשלות וארגונים גדולים בעולם, כמנוע להתייעלות והגברת התחרותיות הגלובאלית (מה שכבר מזמן נמצא בנקודת רתיחה). מהפכה טכנולוגית זו מכניסה את שוק העבודה לתקופה של "הפרעה", תפקידים שבוצעו בצורה מסורתית ע"י בני אדם, עוברים לידיהם הנאמנות (ולעיתים יותר טובות) של מכונות, רובוטים ותוכנות מתוחכמות.

השינוי הוא כ"כ מורכב, עד כי ישנם מומחים ועתידניים אשר מהססים אפילו לחזות אילו סוגים של תפקידים יהיו קיימים בעוד עשרים שנה. מה שבטוח כבר הוא שמגוון משרות שאנחנו מכירים כיום לא יהיה קיים מחר!

אחד האמירות החזקות ביותר בתחום זה היא כי "הכישורים של היום לא יתאימו למשרות של מחר, ומיומנויות שזה עתה נרכשו עשויות להתיישן במהירות".

המשרות של המחר ידרשו כישורים אחרים, ואם ניתן יהיה לסמן אותם בפשטות אלו "כישורים רכים" על פני "כישורים קשים" מקצועיים מובהקים שהיו בעבר. מקצועות כמו נגרים, נפחים, סנדלרים, תופרים, העבירו את המקצוענות שלהם, לידיהם של מכונות ומפעלים מתקדמים, הכישורים שהיו נחשבים פעם למאוד ייחודיים, פתאום כבר ממש לא כאלה.

בואו לא נטעה או חלילה נהיה באשליה, שזה נוגע רק למשרות שקשורות לעבודות צווארון כחול, השינוי הולך להגיע לעבודתם של מקצועות הצווארון הלבן, מרופאים, עורכי דין, מנהלי חשבונות ועוד.

 

איך המהפכה הזו הולכת להשפיע על מקצוע הרכש ? האם המקצוע שלנו לקראת הכחדה ?

כדי לענות על השאלות האלה צריך לחזור לבסיס ולשאול את השאלה  – למה ?

למה קיים ארגון רכש בארגון ? מהו הייעוד של הרכש ?מהו הערך העסקי שהוא מביא לארגון ?

תפקידו של הרכש בארגון

בבסיסו תהליך הרכש משרת מטרה טהורה של רכישה של סחורות ושירותים לשימוש העסק ממקור חיצוני. כל העסקים משתמשים במגוון מוצרים, שירותים ואספקה, ​​לתפעול השוטף שלהם, אך רובם אינם מייצרים או יוצרים את הדברים בעצמם.  במקום זאת הם קונים אותם מעסקים אחרים, ומומחי הרכש הם האנשים האחראים על התהליך הזה. 

זה יכול לכלול רכישה של פריטים שונים, רכיבי אלקטרוניקה, פלסטיקה או כל מוצר אחר שנכלל בייצור מוצריה של החברה. זה ממשיך ברכישה של הציוד שנדרש לעובדי החברה במשרדיה או במפעלי החברה, מכיסאות, מכשירי חשמל ותאורה, מאבטחים ואנשי ניקיון, ואפילו רכבים ומתנות לעובדים.

כמו כן יש לרכש נגיעה בתהליכים שקשורים לצמיחה ועתידה של החברה. זה כולל יצירת קשרים עם ספקים טכנולוגיים, אשר יפתחו וייצרו את המוצרים העתידיים והחדשניים של החברה. זה ממשיך בהשתתפות התהליכי יצירת קשר עם לקוחות מובילים ובניית פתרונות אספקה מתאימים לצורכיהם.

עתיד תפקיד הרכש

בעוד שעתידם של משרות רבות אינו ידוע, אנחנו יודעים לומר די בוודאות כי מקצוע הרכש פה כדי להישאר. אמנם  היבטים של המקצוע ישתנו ללא ספק, והוא בוודאי יחוזק על ידי טכנולוגיות כמו בינה מלאכותית ומדע נתונים, אך סך כל הכישורים העומדים בבסיס שיטות הרכש המוצלחות כיום יישארו רלוונטיים לאורך כל העתיד הנראה לעין.

לצערנו הרב, יש עדיין ארגונים רבים בהם הרכש הוא "מפעל להזמנות", אשר נותן ערך מוסף כלכלי ועסקי נמוך לארגון. בארגונים כאלה לא רק שהרכש לא נתפס כמצליח ומביא ערך, לעיתים הוא אפילו נתפס כגורם מעקב לצמיחת והצלחת החברה. לצערנו ולצערם של ארגונים אלה, המהפכה הטכנולוגית שלפנינו כנראה הולכת לשמוט מתחת לרגליהם את האדמה. עבודה "טקטית" של טיפול בהזמנות ללא ערך מוסף גבוה – סופה להיכחד!

ארגוני רכש שהשכילו או ישכילו בעתיד הקרוב, למקד את הערך שלהם בתהליכים בעלי משמעות עסקית וכלכלית גדולה לחברה, ייהנו משרידות לאורך זמן. זה מחייב לצאת מהמסגרת של ארגונים תפעוליים, ממוקדי חסכונות ואחראי תקינות תהליכים ולהתמקד בלקדם את המטרות של היחידות הדורשות והמטרות הגדולות של החברה כולה לצמיחה ורווחיות.  

לצד כל אלה חייבים כל הזמן להשקיע בפיתוח היכולות והכישורים של צוותי הרכש. כדי לעשות עבודה בעלת ערך גבוה לארגון, צריך להגדיל את היכולות והכישורים של הרכש. ללמוד משא ומתן זה אומנם חשוב אבל זה משש לא הכישורים היחידים שנדרשים ברכש.

כישורי הליבה של הרכש

ניהול ממשקים, פיתוח קשרים עסקים בארגון ומחוצה לו, בניית שת"פ, חדשנות ויצירתיות, שיפור וייעול תהליכים, כל אלה הם כישורים שלעולם יצעידו את הרכש קדימה, ולעולם לא יוחלפו בשום רובוט כזה או אחר.

כישורים אלה מורכבים מגמישות קוגניטיבית וחשיבה ביקורתית, קבלת החלטות טובה, אינטליגנציה רגשית ומחשבה חדשנית.  ואלה (הפתעה) הם בין אלה שלדעת מומחים ומעסיקים יהיו החשובים ביותר בעשור הקרוב

 

בנימה אישית

אני מאוהב ברכש…כבר מעל שני עשורים…וזה לא סוד !. אני חושב שזה אחד המקצועות המאתגרים בארגונים, הן בשל מגוון הנושאים שהרכש מטפל בהם, הראיה הרוחבית של התנהלות כל הארגון והיכולת להשפיע על הצלחת הארגון, הן בשורה העליונה (גידול מכירות והשקת מוצרים חדשים) והן בשורה התחתונה (שיפור רווחיות ).

עם כל הנאמר… אני מפציר בכם, שנו את המיקוד שלכם לכיוון ערך מוסף גבוה, שחררו את הרכש התפעולי והטקטי למערכות טכנולוגיות כאלה ואחרות, הובילו את השינוי כדי שתוכלו לשלוט בקצב ובתוצאות שלו, ואולי הכי חשוב : השקיעו בצוותי הרכש, הגדילו את התודעה שלהם לאיך להגדיל את הערך שאתם מביאים לארגון, טפחו את הכישורים הנכונים ("הרכים") שנדרשים "לניהול רכש מתקדם".

ככה תוכלו לא רק לשרוד אלא אפילו למנף את המפכה הטכנולוגית, כדי להעלות עוד יותר את הערך של הרכש בארגון.

כותב המאמר: ארז לוי, מנכ"ל המרכז הישראלי לרכש